Povinnosť aktivácie elektronickej schránky

Blíži sa dátum povinnej aktivácie elektronických schránok na doručovanie povinnej automaticky zo zákona o e-Governmente pre občianske združenia, nadácie, neinvestičné fondy, neziskové organizácie, atď. Aktivácia na doručovanie sa začne 1. júna 2020. Vieme, že teraz máme úplne iné problémy, ale v súčasných podmienkach to však namiesto pár dní môže trvať oveľa dlhšie, pričom viaceré úrady na to aspoň neformálne vyzývajú už teraz, tak radím neodkladať na poslednú chvíľu.

Návod ako na to je na portáli slovensko.sk: https://www.slovensko.sk/sk/ako-zacat 

Súhrn krokov je tu:

1) Vybavte si občiansky preukaz s elektronickým čipom. Tu dodávam, že môžte už vlastniť elektronický občiansky, ale nemusíte ho mať aktivovaný. To sa robí na polícií, tam si zvolíte heslo, tzv. BOK. Ked vôbec nemáte elektronický občiansky a ste štatutár, tak najvyšší čas vybaviť.

2) Nainštalujte si softvér do svojho počítača. Softvér nájdete v sekcii Na stiahnutie (https://www.slovensko.sk/sk/na-stiahnutie) v jednom inštalačnom súbore.

3) Prihláste sa do schránky. Keď máte ten občiansky, je na polícii aktivovaný, stiahnuté ovládače zo slovensko.sk, prihlásite sa cez stránku slovensko.sk do schránky, v optimálnom prípade vám ukáže Vašu organizáciu.

4) Aktivujte si doručovanie. Ak body 1-3 budete mať alebo už aj schránku máte z minulosti, pripomínam, že je potrebné ju aktivovať na doručovanie, je tam na to tlačidlo. Keď sa vám to podarí, do troch pracovných dní to aktivujú a až potom môžte z úradov prijímať zásielky. Po tom, co vam to aktivuju v položke Nastavenia vám pri stave schránky zmenia stav zo: ZRIADENA na AKTIVNA NA DORUCOVANIE. Návod k tomu postupu je tu: https://www.slovensko.sk/_img/CMS4/Navody/Nove_ES/navod_aktivacia_na_dorucovanie.pdf 

5) V tej iste založke odporúčam v Nastaveniach nastaviť si nepovinné notifikácie na mail alebo na telefón, je tam tiež možnosť vypnúť technické hlásenia.

Ak sa v niektorom bode zaseknete, tak volajte Infolinku (+421 2 35 803 083 v pracovných dňoch, pondelok až piatok, od 8.00 do 18.00 h.), sú tam veľmi ochotní ľudia.

 

Viac info k tomuto aj tu: https://www.nases.gov.sk/povinna-aktivacia-e-schranok-dalsich-subjektov-sa-blizi-ako-predist-vsetkym-problemom/