Pripomienky k zákonu o výstavbe

Po rokoch tu máme ďalší pokus pripraviť novú stavebnú legislatívu. Podľa analýzy mimovládnych organizácii ale aj miestnej samosprávy návrhy, ktoré do medzirezortného pripomienkového konania predložil podpredseda vlády Štefan Holý, sú výrazne nevyvážené v prospech práv stavebníkov a nezohľadňujú všeobecne akceptované postavenie obcí a verejnosti pri územnom plánovaní a výstavbe.

Zásadne obmedzujú možnosť vlastníkov susedných stavieb a pozemkov ovplyvniť výstavbu v ich okolí, úplne vylúčená by mala byť účasť verejnosti chrániacej životné prostredie na konaní o povoľovaní stavieb či tvorbe územného plánu. Obce tiež strácajú kontrolu nad svojim územím.

My zvlášť citlivo vnímame, že legislatíva nie je ambicióznejšia v oblasti univerzálneho navrhovania a napĺňania Dohovoru o právach osôsb so zdravotným postihnutím. V spolupráci s expertkou z výskumného pracoviska CEDA STU doc. Ing. arch Leou Rollovou, sme pripravili nasledovné pripomienky:

MPK zakon vystavba SF.pdf

 

 

Projekt “Rozvoj SocioFóra ako relevantného partnera pri tvorbe verejných politík” je podporený z programu ACF -Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014 – 2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.